logo Boot Natuursteen
Opknappen en restaureren

Opknappen en restaureren

Opknappen van een grafmonument

Wij maken een duidelijk onderscheid tussen het opknappen en restaureren van een grafmonument. Onder het opknappen van een grafmonument verstaan we onder andere het opschuren van de verweerde delen van een grafmonument. Vroeger werden monumenten veelal vervaardigd uit kalkhoudende natuursteen soorten. Deze materialen zijn zuur gevoelig en bij plaatsing buiten zullen ze in de loop der jaren verweren / patineren. Weersinvloeden zorgen ervoor dat het oppervlak van het materiaal poreus wordt.  Daardoor houdt het materiaal meer vuil vast en gaat de fraaie uitstraling geleidelijk aan achteruit. Door het monument opnieuw te schuren halen we de fraaie uitstraling van het materiaal weer tevoorschijn en ziet deze er weer als nieuw uit. Tegenwoordig worden de meeste monumenten vervaardigd uit graniet. Deze zijn niet kalkhoudend en zullen dan ook niet verweren. Onder opknappen scharen we ook het opnieuw inkleuren van een verweerde tekst op een letterplaat (staande steen). Over het algemeen kan gesteld worden dat onder opknappen alle “eenvoudige” oppervlakte bewerkingen vallen.

Restaureren van een grafmonument

Onder het restaureren van een grafmonument verstaan we onder andere het herstellen van schades. Dit kan het repareren van een gebroken deel van het monument zijn. Vaak zullen we dit doen door een gat te boren in de twee gebroken delen om daar een RVS dook (pen) in te zetten. Vervolgens verlijmen we de twee delen weer aan elkaar. De lijm maken wij op kleur aan om de restauratie zo veel mogelijk onzichtbaar uit te voeren. Ook verstaan we onder restaureren het aanboeten (aanhelen) van uitgebroken delen. Wij nemen van hetzelfde materiaal een stuk welke past op de plaats van het uitgebroken deel. Vervolgens verlijmen wij dit met een op kleur aangemaakte lijm. Na het uitharden van de lijm schuren we het geheel zodat we verzekerd zijn van een uniforme uitstraling. Ook het opknappen van een oppervlak dat door verwering dusdanig is aangetast zodat er spraken is van een “pokdalige” uitstraling, scharen wij onder restauratie. Over het algemeen moet in dit soort situaties het materiaal niet alleen zeer intensief geschuurd worden. Het oppervlak zal ook vaak dicht gezet moeten worden met een restauratie mortel om tot een homogene en egale uitstraling te komen.

Opname

Het is voor ons belangrijk het monument visueel te inspecteren om te kunnen bepalen of er spraken is van opknappen of restaureren en welke werkzaamheden er uitgevoerd moeten worden. Op een goede foto kunnen we al iets zien om een eerste mening te vormen. Het is echter niet voldoende om u een soliede en onderbouwd advies te kunnen geven. We zullen hiervoor langs gaan op de begraafplaat om het grafmonument visueel te inspecteren. Na deze inspectie kunnen we een herstel advies voor u opstellen. Hierin nemen we ook mee of het herstel plaats kan vinden op de begraafplaats of dat we het monument mee moeten nemen naar onze werkplaats. De mogelijkheden in onze werkplaats zijn aanzienlijk groter. Hier beschikken wij over een breed en modern machinepark waarmee wij alle bewerkingen kunnen uitvoeren. In onze ruim 100 jarige bestaansgeschiedenis hebben wij een schat aan kennis en ervaring opgedaan. Dit ziet u terug in de kwaliteit van de producten en diensten die wij leveren.

Restauratie monumentale graven

In 2018 hebben wij in opdracht van de gemeente Haarlem een groot aantal monumentale graven op de gemeentelijke begraafplaats gerestaureerd. Na een openbare aanbesteding had men besloten om deze gezichtsbepalende grafmonumenten door ons te laten restaureren en ze zo voor de toekomst te bewaren. Samen met een aantal gespecialiseerde collega’s hebben wij dit werk opgepakt. De werkzaamheden bestonden uit het herstellen van metselwerk, het repareren van breuken, het dicht zetten van beschadigingen en het aanboeten (aanhelen) van uitgebroken delen van diverse natuursteen onderdelen. Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Alvast oriënteren en inspiratie opdoen?

Laat u vrijblijvend informeren

Iedere begraafplaats heeft echter zijn eigen voorschriften met betrekking tot grafmonumenten. Laat u dan ook goed informeren over de mogelijkheden door een van onze collega’s of de beheerder van de begraafplaats. We zijn vrij om, conform de voorschriften van de betreffende begraafplaats, samen met de nabestaanden een grafsteen te ontwerpen.
Maak een vrijblijvende afspraak

Ons team staat voor u klaar

Boot Grafmonumenten - Jaco Vuijk adviseur

"In 2013 ben ik gevraagd om te komen werken in een natuursteen bedrijf om grafmonumenten te ontwerpen en adviseren. Ik kwam er al snel achter dat dit vak alles heeft wat ik zoek in werk. Het begeleiden van mensen in een moeilijke periode, ze wegwijs maken in de vele mogelijkheden die er zijn om iemand te gedenken en dit vertalen naar een mooi ontwerp is wat ik sinds begin 2017 doe voor Boot Natuursteen. Het geeft mij voldoening als ik mijn ervaring kan gebruiken om samen met de familie tot een passend grafmonument te komen. Ik doe dit door goed te luisteren naar de wensen en deze te vertalen naar een persoonlijk ontwerp." – Jaco Vuijk, adviseur

Kan ik u helpen?

Stel uw vraag Bel 0252 - 413 308

C. M.

"Goedemorgen Jaco, wij zijn gisterenmiddag al wezen kijken en zijn zeer tevreden met het resultaat. Inderdaad zoals jij al zei is de inkleuring van de letters beter. Ook de hele afhandeling en het netjes achterlaten van steen en graf is ons goed bevallen. Dank namens ons. Groet, C. M."

I. L.

"Hallo, veel dank aan Miranda voor al haar hulp, steun en geduld. Echt geweldig. Ook dank aan de zeer vriendelijke man die afgelopen zaterdag de steen heeft geplaatst. En dank aan de makers van de steen, we zijn er erg blij mee. Groetjes, I. L."

S. S.

"Beste Den, het monument ziet er echt prachtig uit! Precies zoals ik voor ogen had, misschien zelfs nog mooier! De pebbles zien er in deze kleur ook fantastisch uit zo bij deze kleur steen. Dat is heel erg attent van u, hartelijk dank daarvoor! Met vriendelijke groeten, S. S."

Hulp nodig?