logo Boot Natuursteen
Opknappen en restaureren

Opknappen en restaureren

Opknappen van een grafmonument

Wij maken een duidelijk onderscheid tussen het opknappen en restaureren van een grafmonument. Onder het opknappen van een grafmonument verstaan we onder andere het opschuren van de verweerde delen van een grafmonument. Vroeger werden monumenten veelal vervaardigd uit kalkhoudende natuursteen soorten. Deze materialen zijn zuur gevoelig en bij plaatsing buiten zullen ze in de loop der jaren verweren / patineren. Weersinvloeden zorgen ervoor dat het oppervlak van het materiaal poreus wordt.  Daardoor houdt het materiaal meer vuil vast en gaat de fraaie uitstraling geleidelijk aan achteruit. Door het monument opnieuw te schuren halen we de fraaie uitstraling van het materiaal weer tevoorschijn en ziet deze er weer als nieuw uit. Tegenwoordig worden de meeste monumenten vervaardigd uit graniet. Deze zijn niet kalkhoudend en zullen dan ook niet verweren. Onder opknappen scharen we ook het opnieuw inkleuren van een verweerde tekst op een letterplaat (staande steen). Over het algemeen kan gesteld worden dat onder opknappen alle “eenvoudige” oppervlakte bewerkingen vallen.

Restaureren van een grafmonument

Onder het restaureren van een grafmonument verstaan we onder andere het herstellen van schades. Dit kan het repareren van een gebroken deel van het monument zijn. Vaak zullen we dit doen door een gat te boren in de twee gebroken delen om daar een RVS dook (pen) in te zetten. Vervolgens verlijmen we de twee delen weer aan elkaar. De lijm maken wij op kleur aan om de restauratie zo veel mogelijk onzichtbaar uit te voeren. Ook verstaan we onder restaureren het aanboeten (aanhelen) van uitgebroken delen. Wij nemen van hetzelfde materiaal een stuk welke past op de plaats van het uitgebroken deel. Vervolgens verlijmen wij dit met een op kleur aangemaakte lijm. Na het uitharden van de lijm schuren we het geheel zodat we verzekerd zijn van een uniforme uitstraling. Ook het opknappen van een oppervlak dat door verwering dusdanig is aangetast zodat er spraken is van een “pokdalige” uitstraling, scharen wij onder restauratie. Over het algemeen moet in dit soort situaties het materiaal niet alleen zeer intensief geschuurd worden. Het oppervlak zal ook vaak dicht gezet moeten worden met een restauratie mortel om tot een homogene en egale uitstraling te komen.

Opname

Het is voor ons belangrijk het monument visueel te inspecteren om te kunnen bepalen of er spraken is van opknappen of restaureren en welke werkzaamheden er uitgevoerd moeten worden. Op een goede foto kunnen we al iets zien om een eerste mening te vormen. Het is echter niet voldoende om u een soliede en onderbouwd advies te kunnen geven. We zullen hiervoor langs gaan op de begraafplaat om het grafmonument visueel te inspecteren. Na deze inspectie kunnen we een herstel advies voor u opstellen. Hierin nemen we ook mee of het herstel plaats kan vinden op de begraafplaats of dat we het monument mee moeten nemen naar onze werkplaats. De mogelijkheden in onze werkplaats zijn aanzienlijk groter. Hier beschikken wij over een breed en modern machinepark waarmee wij alle bewerkingen kunnen uitvoeren. In onze ruim 100 jarige bestaansgeschiedenis hebben wij een schat aan kennis en ervaring opgedaan. Dit ziet u terug in de kwaliteit van de producten en diensten die wij leveren.

Restauratie monumentale graven

In 2018 hebben wij in opdracht van de gemeente Haarlem een groot aantal monumentale graven op de gemeentelijke begraafplaats gerestaureerd. Na een openbare aanbesteding had men besloten om deze gezichtsbepalende grafmonumenten door ons te laten restaureren en ze zo voor de toekomst te bewaren. Samen met een aantal gespecialiseerde collega’s hebben wij dit werk opgepakt. De werkzaamheden bestonden uit het herstellen van metselwerk, het repareren van breuken, het dicht zetten van beschadigingen en het aanboeten (aanhelen) van uitgebroken delen van diverse natuursteen onderdelen. Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Alvast oriënteren en inspiratie opdoen?

Laat u vrijblijvend informeren

Iedere begraafplaats heeft echter zijn eigen voorschriften met betrekking tot grafmonumenten. Laat u dan ook goed informeren over de mogelijkheden door een van onze collega’s of de beheerder van de begraafplaats. We zijn vrij om, conform de voorschriften van de betreffende begraafplaats, samen met de nabestaanden een grafsteen te ontwerpen.
Maak een vrijblijvende afspraak

Ons team staat voor u klaar

Boot Grafmonumenten - Den Sprengers adviseur

"Als kleine jongen ging ik al vaak bij mijn vader kijken op de steenhouwerij, hij is 60 jaar werkzaam geweest bij Boot natuursteen. Ik ben in 1986 gestart in de productie en ben daar op verschillende afdelingen 12 jaar werkzaam geweest. Na een uitstap van 10 jaar in een sportwinkel ben ik inmiddels alweer 11 jaar werkzaam als adviseur gedenktekens. Het is voor mij iedere keer weer een uitdaging om een familie in moeilijke tijden zo goed mogelijk te ondersteunen en ze te helpen waar mogelijk. Dit om tot een mooi ontwerp te komen en het proces van eerste ontmoeting tot aan de plaatsing van het monument vlekkeloos te laten verlopen." – Den Sprengers, adviseur

Kan ik u helpen?

Stel uw vraag Bel 0252 - 413 308

J. G.

"Goedemiddag Ilona, Ik heb het gisteren gezien en het ziet er goed uit. De letters/tekst komt goed overeen met dat van mijn vader, wat er al op stond. Vriendelijke groet, J. G."

P.  K.

"Beste Den, Dank voor de info en de goede service. Inmiddels is de factuur ook betaald. Vriendelijke groet, P.  K."

F. van der L.

"Geachte mevrouw Hensen, wij willen u hartelijk bedanken voor het aanpassen van de steen. Het ziet er heel goed uit. Met vriendelijke groet, Fam. van der L."

M. V.

"Beste Jaco, heel erg bedankt voor het toch nog zo snel terugplaatsen van de steen. Ik vind de steen erg mooi geworden. Vriendelijke groet, M. V."

N. G.

"Goedemiddag, wij hebben vanochtend de grafsteen bekeken, het ziet er erg netjes uit. Bedankt! Groeten, N. G."

P. N.

"Dag meneer Vuijk, e.e.a. is tot mijn volle tevredenheid geïnstalleerd. Ik wil iedereen, die betrokken is geweest bij de keuze en voorbereidingen voor het plaatsen van het monument, hartelijk bedanken voor de getoonde betrokkenheid. Vriendelijke groet, P. N."

N. J.

"Geachte heer Vuijk, mede namens mijn zus wil ik u graag hartelijk bedanken voor de steen op de begraafplaats in Noordwijk. De steen ziet er keurig uit. We zijn er ‘blij’ mee. Veel dank! Met vriendelijke groet, N. J."

M. S.

"Goedemorgen Jaco, nog bedankt voor het ingesproken bericht. Ja, ik kon niet opnemen, want ik had de middagdienst. Maar was super blij met uw mededeling. Echt waar. Wat het voor mij nog mooier maakt, is dat het monument, op tijd gelegd is. Reden waarom, omdat onze wijlen moeder haar verjaardag op 01..."

B. K.

"Beste Jaco, het monument ziet er erg mooi uit, we zijn er zeer tevreden over! Bedankt voor de fijne samenwerking. Vriendelijke groet, B. K."

M. ten B.

"Beste Jacco, hartelijk dank voor de fijne samenwerking! Vriendelijke groet, M. ten B."

Hulp nodig?