logo Boot Natuursteen
Monument plaatsen

Grafsteen kopen

Grafsteen kopen - wat kost een grafsteen

De prijs van een grafsteen is afhankelijk van diverse factoren. De vraag “wat kost een grafsteen” is dan ook niet eenduidig te beantwoorden. Om enig inzicht te verschaffen hebben wij hieronder uiteen gezet waaruit de grafsteen prijs opgebouwd wordt.

Kosten grafsteen

De volgende factoren hebben invloed op de prijs van een grafsteen:
  • Wat voor soort graf betreft het (algemeen graf, familiegraf etc.)?
  • Uit welke materialen bestaat het monument (natuursteen, cortenstaal, glas etc.)?
  • Uit welke onderdelen bestaat het grafmonument en hoe dik zijn deze uitgevoerd?
  • Welke vormen en bewerkingen zitten er aan de grafsteen?
  • Welk type belettering wordt er toegepast op het grafmonument (gestraald, gehakt, brons etc.)?
  • Berekent de begraafplaats legeskosten voor het aanvragen van de vergunning?

Soort graf mede bepalend voor de grafsteen prijs

De maatvoering van het graf is mede bepalend voor de prijs van de grafsteen. Daarom is het belangrijk om te weten wat voor een type graf het betreft. Op een algemeen graf wordt meestal een kleinere steen geplaatst van ca. 50 x 50 cm. De maatvoeringen van een familiegraf variëren meestal tussen de 180 x 80 cm en 200 x 100 cm. Ook urn graven en dubbel graven hebben zo hun eigen maatvoeringen. Iedere begraafplaats hanteert echter zijn eigen regels. Het is dan ook belangrijk dat we bij de betreffende begraafplaats informeren naar de door hen gehanteerde maatvoeringen. Bij Boot Natuursteen zijn deze gegevens bekend van alle begraafplaatsen uit ons werkgebied. Betreft het een voor ons onbekende begraafplaats dan vragen wij de informatie voor u op.

Welke materialen worden toegepast in het grafmonument

Tegenwoordig kan er voor het maken van een grafsteen (grafmonument) gekozen worden uit een breed assortiment materialen. Naast natuursteen kan er ook gekozen worden voor het toepassen van o.a. cortenstaal, glas, RVS en hout. Veelvuldig worden er meerdere materialen gecombineerd in één ontwerp. Over het algemeen liggen de kosten van natuursteen lager dan die van de andere genoemde materialen. De prijs kan per natuursteen soort echter ook weer verschillen. Dit heeft te maken met de schaarste van het materiaal en waar het vandaan komt. Objecten van cortenstaal, glas, RVS en hout worden veelal in Nederland gemaakt waardoor de kosten hoger liggen dan de natuursteen onderdelen die we in het land van herkomst laten maken.

Welke onderdelen in welke dikte worden opgenomen in het monument

Een grafsteen kan opgebouwd zijn uit diverse onderdelen. Een klassiek grafmonument van natuursteen kan bestaan uit de volgende onderdelen. De letterplaat of staande steen is de achterste steen waarop de inscriptie wordt aangebracht. Deze letterplaat wordt over het algemeen op een voetstuk geplaatst. Het voetstuk is een forse rechthoekig steen welke als basis dient voor de letterplaat. Het omlopende bandenstel geeft de buitengrens aan van het monument. Aan de binnenzijde van het bandenstel kan een volledig plantvak of grindvak gecreëerd worden. Ook kan dit deel van het graf verdeeld worden in twee of meer vakken. Er zullen dan één of meerdere scheidingsbanden tussen de verschillende vakken geplaatst worden. Op het liggende deel van het grafmonument kan ook een dekplaat aangebracht worden. De dekplaat kan het volledige liggende deel van het grafmonument bedekken. Ook kan er voor een 2/3 dekplaat gekozen worden waarbij er ruimte wordt gelaten voor een plantvak of grindvak (1/3). U zult begrijpen dat iedere onderdeel invloed heeft op de prijs van de grafsteen. Daarnaast heeft de maatvoering van de verschillende onderdelen ook invloed op de prijs. Een bandenstel van 12 cm breed bij 8 cm hoog bevat maar liefst 100% meer steen dan een bandenstel van 8 cm breed bij 6 cm hoog. Wil de grafsteen niet ielig overkomen en te kwetsbaar zijn dan moeten de natuursteen onderdelen wel voldoende volume krijgen.

Vormen en bewerkingen en hun invloed op de prijs

De vorm en bewerking van de grafsteen hebben ook invloed op de kostprijs van het monument. Een rechthoekige  grafsteen is eenvoudiger te produceren dan een grafsteen met ronde vormen. En een grafmonument met holle en / of bolle vormen is weer een moeilijkheidsgraad hoger om te maken. Daarnaast kan de grafsteen op één of meerdere manieren bewerkt zijn. Wordt de grafsteen alleen gepolijst of worden er meerder bewerkingen toegepast zoals boucharderen, frijnen, kappen, zoeten etc. Iedere bewerking heeft zijn eigen kostprijs. Ook de vormen en bewerkingen van andere materialen zoals glas, cortenstaal, hout en RVS hebben invloed op de prijs. Dit heeft altijd te maken met de benodigde tijd om de bewerking uit te voeren en welke machines daarbij nodig zijn.
 

Iedere belettering zijn eigen prijs

De tekst op een grafmonument kan op verschillende manieren worden aangebracht. Over het algemeen kiest men ervoor om de tekst middels gritstralen aan te brengen. Dit is de meest eenvoudige en prijstechnisch de meest aantrekkelijke manier om een inscriptie aan te brengen. Er kan ook gekozen worden voor het aanbrengen van een opliggende letters van brons, RVS of aluminum. De prijs voor opliggende letters ligt substantieel hoger dan het aanbrengen van een tekst middels gritstralen. De exacte prijs is afhankelijk van het type materiaal en de grootte van de letter. Voor het toepassen van handgehakte letters wordt meestal gekozen bij een vervolg inscriptie op een ouder monument waar reeds een handgehakte inscriptie op staat. Het aanbrengen van handgehakte letters is een zeer arbeidsintensief proces en is een van de kostbaarste oplossing met betrekking tot het aanbrengen van een tekst.

Legeskosten voor het aanvragen van een vergunning

Iedere begraafplaats hanteert zijn eigen regels. Over het algemeen moeten wij bij een begraafplaats een vergunning aanvragen om een monument te mogen plaatsen. Na beoordeling van de aanvraag door de beheerder van de begraafplaats ontvangen wij de vergunning. In veel gevallen ontvangen we ook gelijk een rekening. Deze rekening heeft betrekking op de vergunningaanvraag (legeskosten) en zullen wij namens u voldoen. Later zullen wij deze kosten weer aan u doorberekenen. Iedere begraafplaats hanteert zijn eigen tarieven. En sommige begraafplaatsen brengen helemaal geen legeskosten in rekening. De eventuele kosten kunnen wij u op voorhand al aangeven. Daarnaast kunt u de legeskosten vaak terug vinden op de website van de begraafplaats.

Prijzen grafstenen - altijd een passende grafsteen

Wij werken alleen met de beste selectie materialen en staan voor de kwaliteit van onze grafmonumenten. Wilt u een grafsteen kopen voor op het graf van uw dierbare? Wij kunnen voor de kleine beurs een goedkope grafsteen leveren. Maar ook voor de meest exclusieve grafmonumenten en alles wat daartussen zit zijn we u graag van dienst. Kortom, wij kunnen altijd een passend grafmonument leveren. U ziet, het is niet eenvoudig om zomaar een prijs voor een grafsteen af te geven. Uiteraard zijn we altijd graag bereid om geheel vrijblijvend een offerte voor u te maken.

Alvast oriënteren en inspiratie opdoen?

Laat u vrijblijvend informeren

Iedere begraafplaats heeft echter zijn eigen voorschriften met betrekking tot grafmonumenten. Laat u dan ook goed informeren over de mogelijkheden door een van onze collega’s of de beheerder van de begraafplaats. We zijn vrij om, conform de voorschriften van de betreffende begraafplaats, samen met de nabestaanden een grafsteen te ontwerpen.
Maak een vrijblijvende afspraak

Ons team staat voor u klaar

Boot Grafmonumenten - Miranda Hensen adviseur

"Het uitzoeken van een grafmonument is niet altijd makkelijk. Er zijn veel mogelijkheden met betrekking tot het ontwerp, de stijl en materialen. Stap voor stap neem ik alle details van de grafsteen met u door en ontwerpen we samen een mooi en passend grafmonument. Al bijna 20 jaar adviseer ik families over grafmonumenten. Door mijn jarenlange ervaring ben ik er van overtuigd dat ik u naar alle tevredenheid kan helpen. Het geeft mij voldoening om families op deze manier bij te staan. Ik ben zeer precies en zorg er dan ook voor dat alles administratief goed verwerkt wordt. Ook handel ik de vergunningsaanvraag bij de begraafplaats voor u af. Ik ben een echte duizendpoot en zorg dat alles perfect verloopt." – Miranda Hensen, adviseur

Kan ik u helpen?

Stel uw vraag Bel 0252 - 413 308

C. M.

"Goedemorgen Jaco, wij zijn gisterenmiddag al wezen kijken en zijn zeer tevreden met het resultaat. Inderdaad zoals jij al zei is de inkleuring van de letters beter. Ook de hele afhandeling en het netjes achterlaten van steen en graf is ons goed bevallen. Dank namens ons. Groet, C. M."

I. L.

"Hallo, veel dank aan Miranda voor al haar hulp, steun en geduld. Echt geweldig. Ook dank aan de zeer vriendelijke man die afgelopen zaterdag de steen heeft geplaatst. En dank aan de makers van de steen, we zijn er erg blij mee. Groetjes, I. L."

S. S.

"Beste Den, het monument ziet er echt prachtig uit! Precies zoals ik voor ogen had, misschien zelfs nog mooier! De pebbles zien er in deze kleur ook fantastisch uit zo bij deze kleur steen. Dat is heel erg attent van u, hartelijk dank daarvoor! Met vriendelijke groeten, S. S."

Hulp nodig?